Klaster Liptov
Ružomberok.sk / Návštevník mesta
Vlkolínec

TLAČOVÁ SPRÁVA LIPTOVSKÉHO KULTÚRNEHO STREDISKA: FILMÁRSKY PLENÉR 2018 V BIELOM POTOKU A VO VLKOLÍNCI

31. 10. 2018
Liptovské kultúrne stredisko v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja v termíne 26. – 28. 6.2018 v Bielom Potoku pripravilo filmársky plenér na tému dokumentárny film a jeho podžánre. Cieľom tohto plenéru bolo vzdelávanie a podpora kvality neprofesionálnej filmovej tvorby v Liptove. Plenér nadviazal na minuloročné vzdelávanie filmárov, kde sa tvorcovia venovali hlavne kameramanskej tvorbe.

Zámerom Liptovského kultúrneho strediska bolo počas plenéru združiť amatérskych filmárov z Liptova, ktorí majú za sebou mnoho úspechov, podporiť ich a motivovať k ďalšej tvorbe, konfrontovať ich medzi sebou a priblížiť im ako funguje tímová spolupráca pri vzniku autorského profesionálneho dokumentárneho filmu. Ukázať im možnosti, ktoré dokumentaristika ponúka na základe jazyka filmu a jeho výrazových prostriedkov.

Plenér viedli 3 odborní lektori (MgA. Karel Koula, MgA. Roman Varga, Doc. Mgr. Peter Dimitrov, ArtD) a konal sa v Bielom Potoku a vo Vlkolínci v okrese Ružomberok.

Plenéru sa zúčastnilo 11 účastníkov a vznikli 4 krátke filmové snímky.

Podujatie z verejných zdrojov podporil fond na podporu umenia a spolufinancoval Žilinský samosprávny kraj.

Mgr. art. Mária Vašicová
odborný metodik pre výtvarníctvo, film, fotografiu a voľnočasové aktivity
Liptovské kultúrne stredisko v Liptovskom Mikuláši
Ul. 1. mája 28/196